Віньковецька селищна рада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Зустріч з освітянами

Дата: 11.06.2021 15:46
Кількість переглядів: 841

Вчора, 10 червня, селищний голова В.Лужняк, перший заступник селищного голови  Д.Приступа, заступник селищного голови В.Морозовський, начальник відділу освіти В.Арсенюк, провідний спеціаліст відділу освіти Ю.Дуплій, бухгалтер централізованої бухгалтерії відділу освіти, молоді і спорту В.Полятичко, начальник відділу фінансів І.Кузь, помічник народного депутата Віктора Бондара Іваневич Віталій зустрічалися із педагогічним персоналом та батьками Зорянської гімназії. Також на зустрічі були присутні колишній староста Зоряного В.Мінзілевський та діюча староста Р.Дзюрак. В селі склалася напружена ситуація через закриття місцевої школи. Жителі та педагогічний колектив болісно сприйняли звістку, написали звернення в усі можливі інстанції. Проте, рішення щодо ліквідації змінити неможливо… Керівництво спробувало пояснити чому.

Фото без опису Фото без опису

Закривають чотири малокомплектні школи: КЗ Калюсецька гімназія Віньковецької селищної ради, КЗ Карачієвецька гімназія Віньковецької селищної ради, КЗ Яснозірська гімназія Віньковецької селищної ради, КЗ Зорянська гімназія Віньковецької селищної ради. Рішення приймалось у кілька етапів: спершу прийняли план оптимізації, провели громадські обговорення, потім прийняли рішення про ліквідацію навчальних закладів.

Фото без опису Фото без опису

Питання ліквідації навчальних закладів вкрай непросте, проте, це ті непопулярні рішення, які теперішнє керівництво змушено приймати. Незадоволення, супротив та небажання дивитися реальності у вічі є цілком зрозумілою реакцією, проте реалії диктують наступне: основне джерело фінансування шкіл  - це кошти субвенції з державного бюджету та кошти місцевого бюджету. Цих коштів не вистачає на утримання малокомплектних шкіл, на заробітну плату обслуговуючому персоналу та оплату енергоносіїв. Це вже створило проблеми: борг  відділу освіти, молоді та спорту за спожитті енергоносії - 0,5 млн.гривень. Кількість педагогічних працівників не відповідає сумі субвенції, яка надходить з державного бюджету; кількість учнів щорічно зменшується. З приводу закриття школи відбулися громадські слухання, також розмовляли з батьками, із педагогічним колективом. Педпрацівники, по можливості, будуть працевлаштовані в базові та опорні школи. Друге питання - це підвіз, яке теж вирішено.  Буде призначена особа, відповідальна за супровід дітей, вона буде привозити дітей у навчальні заклади і відвозити назад.

Аби зберегти приміщення, з начальником відділу культури та туризму попередньо вирішено питання щодо переміщення у  приміщення шкіл  інформаційно-культурних центрів.

Школи мають бути здатні забезпечити належний рівень освітнього процесу. Якість навчання дітей у малокомплектних школах низька. Якісне навчання – це те для чого створена школа. В Зоряному навчається  31 дитина (3 класи), в Карачіївцях – 33 дитини (3 класи), в Калюсику – 32 дитини (4 класи),  Яснозір’я -  31 дитина, (4 класи). Утримувати такі школи недоцільно. Дитина має навчатися у конкурентному середовищі, аби мати високий рівень знань.

Міністерство освіти і науки виділяє фінансування із розрахунком на кількість учнів, тому малокомплектні школи не можуть забезпечити своє існування. Нажаль, це так.

Керівництво громади, пояснило місцевим жителям ще раз ситуацію, і вони, здається, прийняли їхню позицію… Важко бачити подібні картини, але, інколи доводиться приймати саме такі, болючі рішення задля розвитку усієї громади. Необхідний фінансовий ресурс для забезпечення якісного навчального процесу, на ремонт доріг, надання  послуг…


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь