До уваги споживачів та операторів ринку!
В систему швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) надійшло повідомлення від 28.10.2021 за №2021.6641- fur2 стосовно виявлення Salmonella (present/25g) в курятині, що експортувалась з Польщі (виробник: WCF Corp.Sp.z o.o., Warszawa) до України (отримувачі: ТОВ «М’ясний торговий дім», вул..Академіка Каблукова, 21, оф.1-2, м. Київ, 03065; ТОВ «Ред Міт», Південне Шосе, 57, оф.44, м.Запоріжжя, 69032).
Довідково: Сальмонельоз – це кишкове інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми і відносяться до роду Salmonella. Сальмонели можуть потрапити в продукти не тільки безпосередньо від тварин, але і під час транспортування, фасування, продажу та процесу приготування. Бактерії надзвичайно стійкі в зовнішньому середовищі, часом інфекція може передаватися через воду. Стійкість: кімнатний пил (до 90 днів); відкриті водойми (від 10 до 125 діб); ковбаси, м’ясо, молоко (2-6 місяців, в замороженому вигляді — до року); яйця (10-12 місяців); на шкаралупі до 1 місяця; вершкове масло (до 4 місяців).
Дія високих температур: при 56 0С гине через одну-півтори години, а ось при 71 0С вона загине за 61 секунду, при кип’ятінні — гине миттєво. Усередині м’яса сальмонела проявляє підвищену стійкість, гине через 10 хвилин при температурі 75 0С.
Віньковецьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області попереджає операторів ринку, які використовують у виробництві та/ або здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з виробництва та /або обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Віньковецьке управління, яке знаходиться за адресою: смт. Віньківці, вул.. Відродження,48. , або на ел. адресу vin@consumerhm.gov.ua, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”.