Віньковецька селищна рада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Охорона праці в зимовий період

Дата: 22.12.2021 15:01
Кількість переглядів: 895

З настанням холодів кількість травм як серед населення в цілому, так і серед працівників підприємств і організацій значно зростає. Саме тому важливо підготовку до зимового періоду розпочинати заздалегідь.

     У холодну пору року на працівників можуть впливати такі несприятливі фактори: низька температура повітря, підвищена вологість (дощ, сніг, хуртовина), сильний вітер тощо. Передусім це стосується робітників, які працюють на відкритих майданчиках. Крім того, негативного впливу низьких температур зазнають робітники, які перебувають у закритих неопалюваних приміщеннях. За мінусових температур погіршуються умови руху, керування та проведення технічного обслуговування засобів виробництва, виникає небезпека замерзання систем охолодження в конструктивних елементах систем, де застосовують воду. Холодна погода вносить свої корективи в експлуатацію протипожежних систем та обладнання, використання опалювальних приладів, створює додаткову небезпеку виникнення пожежі.

       Все це впливає на зростання виробничого травматизму в зимовий період. Збільшення кількості нещасних випадків також пов’язане з людським фактором: порушенням трудової та виробничої дисципліни, вимог інструкцій з охорони праці, режиму праці та відпочинку, невикористання засобів індивідуального захисту, порушенням вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів тощо. Як і торік, у 2021 році ситуація ускладнюється через пандемією COVID-19. Саме тому роботодавець повинен докласти максимум зусиль для захисту працівників та виробництва, зокрема вжити всіх можливих заходів для профілактики поширення коронавірусної хвороби серед працівників

      Підготовка до зимового періоду з охорони праці передбачає розробку та введення в дію на кожному підприємстві з урахуванням місцевих умов організаційних та технічних заходів із зазначенням конкретних термінів виконання та відповідальних осіб.    Для зменшення впливу на виробництво несприятливих погодних умов зазвичай здійснюють: перевірку тримальних та огороджувальних конструкцій будівель і споруд та усунення пошкоджень гідроізоляції фундаментів відповідно до вимог нормативної та проектної документації; перевірку справності покрівлі та водостоків для відведення атмосферних і талих вод із даху будівлі; перевірку технічного стану обладнання електроустановок, мереж водопостачання, каналізації і теплопостачання, а також вентиляційних систем; промивання устаткування та трубопроводів теплових мереж; перевірку справності і готовності до роботи взимку вікон, ліхтарів, воріт, дверей та інших об’єктів, що відчиняються; перевірку опалювальної системи та приладів обігріву; утеплення за необхідності приміщень будівель і споруд тощо. Крім того, працівників забезпечують відповідними засобами індивідуального захисту (одяг, взуття, рукавиці) згідно з вимогами законодавства, робочим інвентарем для прибирання снігу та льоду, а також піском та іншими протиожеледними матеріалами.

       Для попередження можливого переохолодження працівників у холодний період в  приміщеннях, де на робочих місцях мікрокліматичні умови нижче допустимих величин, планують: облаштування повітряних або повітряно-теплових завіс біля воріт, технологічних та інших отворів у зовнішніх стінах, а також тамбурів-шлюзів: виділення спеціальних місць для обігріву, встановлення засобів для швидкого та ефективного обігріву верхніх і нижніх кінцівок (локальний променево-контактний обігрів тощо); встановлення внутрішньозмінного режиму праці та відпочинку для надання працівникам можливих перерв у роботі для обігріву. Працівникам, які працюють у холодну пору року на відкритому повітрі, надають спеціальні перерви для обігрівання та відпочинку, що входять до робочого часу.           

        Обладнати приміщення для обігрівання і відпочинку працівників - обов’язок власника підприємства або уповноваженого ним органу. Переліки працівників, які мають право на спеціальні перерви, погодні умови та тривалість і кількість перерв установлюють у колективних договорах.

       Вимоги безпеки у зимовий період із настанням холодів суттєво підвищується імовірність падіння під час пересування. Роботодавцю слід особливу увагу звернути на стан пішохідних доріжок та внутрішньої території підприємства, завчасно подбати про наявність піщано-соляних сумішей та інвентарю для прибирання снігу.  Щоб уникнути травмування робітників необхідно завчасно попередити їх, що під час пересування в несприятливих погодних умовах потрібно рухатися пішохідними доріжками, бути взутими у зручне взуття на низьких підборах та неслизькій підошві, бути уважними та обходити небезпечні місця, тримаючись на певній відстані від будівель, щоб не травмуватись від падіння з даху снігу чи бурульок, бути уважними під час переходу проїжджої частини дороги та при пересуванні східцями, а також не носити в руках тяжкі речі та не тримати руки в кишенях під час пересування при обледенінні.

           Виконання цих заходів, а також вимог законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці сприятиме створенню здорових і безпечних умов роботи та запобігатиме нещасним випадкам на виробництві. Пам’ятайте, профілактика травматизму в зимовий період - найкращий засіб захистити працівників

 

  Деражнянське відділення управління виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України
в Хмельницькій області

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь