Віньковецька селищна рада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги споживачів та операторів ринку!

Дата: 11.01.2022 13:47
Кількість переглядів: 425

В систему швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) надійшло повідомлення від 23.12.2021 за  №2021.7114 стосовно виявлення перевищення норм вмісту афлотоксинів (В1 = 15,7; загальна кількість = 19,9 мкг/кг-ppb) в смажних фісташках у шкаралупі, що експортувалися з Туреччини (виробник:  Alagozler Gida Paz. San. Ve Tic Ith Ihr Turz. Ltd. Sti; експортер: Malatya Pazari Kuruyemiscilik Sanayi ve Ticaret A.S.) через Болгарію   до України (отримувач: ТОВ «ОКЕАН КОМПАНІ ТРЕЙД» вул. Миру, 3, м. Київ, 03134).

              Довідково:  Як харчові отрути афлатоксини вперше були виявлені в 60-х роках ХХ століття, коли на індичих фермах в Англії спалахнула невідома хвороба, яка супроводжувалася загибеллю майже ста тисяч птахів. У хворої птиці спостерігався гострий некроз печінки, пов'язаний з проліферацією клітин жовчних проток. При цьому масові випадки гепатоми форелі спостерігалися в умовах рибництва в аквакультурі. В обох випадках тварин годували кормом, що містить арахісове борошно і насіння бавовни. Як з'ясувалося, отруйна речовина, що призвела до розвитку цих захворювань, була продуктом активності гриба Aspergillus flavus, яким був заражений корм для тварин. Від видової назви гриба походить назва токсину - афлатоксин, який викликає афлатоксикоз. В харчових продуктах афлатоксини утворюються при будь-якій температурі, навіть при промисловому зберіганні в холодильниках, але особливо активно при 22−30 ?С і вологості 85−90%.

              Основною групою афлатоксинів є афлатоксин В1, який діє на організм людини та інших приматів, ссавців, птахів, риб, гризунів. Основним органом-мішенню для гострого і хронічного впливу цього токсину є печінка. Афлатоксин В1 вважається найбільш токсичним природним гепатокарциногеном з усіх сполук, описаних сьогодні. 

              Віньковецьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області попереджає операторів ринку, які використовують у виробництві та/ або здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з виробництва та /або обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Віньковецьке управління,  яке знаходиться за адресою: смт. Віньківці, вул.. Відродження,48. , або на ел. адресу vin@consumerhm.gov.ua, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь