Віньковецька селищна рада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про небезпеку виникнення пожеж при спалюванні сухої трави

Дата: 02.03.2022 15:41
Кількість переглядів: 521

Щорічно навесні, як тільки встановлюється суха тепла погода, все частіше до пожежно-рятувальної служби Хмельниччини починають надходити повідомлення про загорання сухої трави на господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей і навіть на узбіччях практично у центрі міст та сіл.

Нерідко такі пожежі призводять до пожеж розташованих поруч будівель, відключень ліній електропередач надвисокої напруги, а також пожеж лісових насаджень та торфовищ, у зв’язку з чим державі наносяться значні матеріальні та екологічні збитки.

У ЗВ’ЯЗКУ З ЦИМ, 27 ДЕРЖАВНА ПОЖЕЖНО-РЯТУВАЛЬТНА ЧАСТИНА ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДСНС УКРАЇНИ У ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗВЕРТАЄТЬСЯ ДО ВСІХ ГРОМАДЯН З

СУВОРИМ ЗАСТЕРЕЖЕННЯМ:

Шановні громадяни, будьте дуже обережними з вогнем у межах будь-якої природної території. Щоб ваша необережність не стала причиною пожежі сухої трави – ніколи не підпалюйте її на галявинах у лісі, не викидайте недопалки поблизу доріг та річок, де найчастіше і відбуваються загоряння. Якщо ви побачите, як це роблять інші, зупиніть їх і поясніть, чим небезпечне спалювання трави.

Державна служба з надзвичайних ситуацій наголошує про заборону спалювання сухого листя та трави і іншої рослинності на території приватних землеволодінь, тому що це може призвести не тільки до пожежі та нещасних випадків, але і є надзвичайно небезпечним. До складу сухої рослинності входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали та бензопірен, що може викликати в людини ракові захворювання.

Якщо ж ви помітили пожежу, що починається, наприклад, невелике загоряння трави або тліючу лісову підстилку, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум'я (правда, треба почекати і переконатися, що трава або підстилка дійсно не жевріють, інакше вогонь може з'явитися знову).

Якщо пожежа досить сильна, і ви не можете загасити її самотужки – якнайшвидше сповістіть тих, хто повинен цим займатися. Зателефонуйте до служби порятунку за телефоном "101" і повідомте про загоряння, і як туди доїхати. Давайте спільними зусиллями збережемо природу!

Відповідно до статті 77, 77-1 Кодексу України про адміністративне правопорушення що до випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища - тягнуть за собою накладення штрафів відповідно до Закону України від 03.02.2021 року № 1187- IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки»

Начальник 27 ДПРЧ 1 ДПРЗ

України у Хмельницькій області

майор служби ЦЗ

Володимир ПАНАСЮК

Фото без описуФото без описуФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь