Віньковецька селищна рада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кринична вода приховує небезпеку

Дата: 30.05.2022 16:59
Кількість переглядів: 536

Життя та здоров’я людини тісно пов’язані з навколишнім середовищем, де одним із найважливіших компонентів є вода. Невідповідність питної води санітарно-мікробіологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води, одна з яких – водно-нітратна метгемоглобінемія.

Метгемоглобінемія – захворювання, яке характеризується підвищеним рівнем метгемоглобіну у крові. Метгемоглобін – це одна із форм окисленого гемоглобіну, що не здатний вступати в зворотну реакцію з киснем і переносити його до всіх органів організму людини. Цей стан сприяє розвитку прогресуючої гіпоксії в тканинах організму людини, особливо дітей. У немовлят та дітей першого року життя спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Саме тому, чим менша дитина, тим тяжче перебігає хвороба. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи. Перебіг хвороби у дітей, у яких виникає це отруєння, супроводжується проносами, розладами серцево-судинної системи. Внаслідок порушення нормального формування кров’яних тілець шкіра дитини набуває синьо-сірого відтінку.

Частіше всього до захворювання на метгемоглобінемію у новонароджених дітей призводить вживання питної води, або приготування дитячих молочних сумішей на воді з приватних криниць або інших джерел децентралізованого водопостачання,  де вміст нітратів перевищує 50 мг/л . При цьому кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність майже у два рази, а забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах - чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.

За даними МОЗ України на сьогоднішній день вже зафіксовано 2 випадки метгемоглобінемії у  двох областях України, які пов’язані із приготуванням дитячих сумішей.

Тому, щоб уникнути отруєнь нітратами необхідно використовувати якісну воду перевірену в лабораторії. З метою профілактики необхідно періодично проводити лабораторний контроль хімічного складу води, а саме вміст нітратів, щоб ваші дітки безпечно пили воду та вживали приготовлені суміші та страви на цій воді. 

В цілях уникнення захворювання новонароджених дітей на водно-нітратну метгемоглобінемію дотримуйтесь наступних вимог:

- не готуйте дитячі суміші з використовуванням криничної води та інших джерел децентралізованого водопостачання, якщо не впевнені в її якості;

- забезпечте утримання криниць в належному стані – своєчасно ремонтуйте та очищуйте її.  Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у криниці з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу;

- обережно застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива. Не організовувати зберігання гною, вбиралень, вигрібних ям у радіусі 50 м від криниці та каптажів.

- при перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

Також  повідомляємо, що  при необхідності  лабораторного контролю якості та безпечності питної води ви можете  звернутись  у Державну установу «Хмельницький обласний лабораторний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Ярмолинецьке відділення за адресою: смт. Ярмолинці, вул. Шевченка,14.

 

Фельдшер санітарний                                             Яна БІЛЯВСЬКА 

Ярмолинецького відділення

ДУ «Хмельницький обласний центр

контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь