Віньковецька селищна рада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПФУ інформує

Дата: 24.04.2023 08:43
Кількість переглядів: 108

ОПУБЛІКОВАНО ЗАКОН УКРАЇНИ ВІД 20.03.2023 2981-ІХ “ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІНИ ДО 

ЗАКОНУ УКРАЇНИ “ПРО ЗАГАЛЬНООБОВ’ЯЗКОВЕ ДЕРЖАВНЕ ПЕНСІЙНЕ СТРАХУВАННЯ“ ЩОДО ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ОСОБАМ, ЯКІ ПРОЖИВАЮТЬ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНІЙ ТЕРИТОРІЇ АБО

 НА ТЕРИТОРІЇ, ДЕ ВЕДУТЬСЯ БОЙОВІ ДІЇ“

 

Закон врегульовує питання визначення строків, з яких призначаються пенсії особам, які не змогли вчасно звернутись за призначенням пенсії у зв’язку з проживанням на території, де ведуться бойові дії або на тимчасово окупованій території.

Зокрема, актом передбачено, що тимчасово для зазначених осіб, за зверненнями про призначення пенсії, що надійшли у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, пенсія (за умови, що строк звернення за призначенням відповідної пенсії, передбачений статтею 45 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“, не сплив станом на 24 лютого 2022 року) призначається:

  • за віком – з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку;

  • по інвалідності – з дня встановлення інвалідності;

  • у зв’язку з втратою годувальника – з дня, що настає за днем смерті годувальника;

  • за вислугу років – з дня, наступного за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше 24 лютого 2022 року.

 

Такі пенсії обчислюються з урахуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, з якого призначено пенсію.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України формується у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Закон передбачає можливість, за бажанням осіб, яким пенсію було  призначено з дня звернення, переглянути її, з урахуванням зазначених змін.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

ПЕНСІЙНЕ ПОСВІДЧЕННЯ В «ДІЇ»

 

Пенсіонери тепер можуть не носити пенсійне посвідчення із собою. Сьогодні пенсійне посвідчення є доступним для громадян у вигляді цифрового документу у мобільному застосунку “Дія”. 

Електронне відображення пенсійного посвідчення з’явилося у тих громадян, хто отримував посвідчення після 2014 року. Пенсійне посвідчення одержувача пенсії за віком підтягується в Дії автоматично, одержувачам інших видів пенсії необхідно завантажувати посвідчення самостійно.

Пенсіонерам, які отримували пенсійні посвідчення у вигляді книжечки, для можливості відображення в Дії слід замінити посвідчення, звернувшись до Пенсійного фонду України online (через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Фонду) або до будь-якого з сервісних центрів Фонду.

 

ЯК ДОДАТИ ПЕНСІЙНЕ ПОСВІДЧЕННЯ У «ДІЮ»

  • Для початку необхідно обов’язково оновити застосунок.

  • На головному меню додатка "Дія" прогортати та натиснути на іконку "Додати документ".

  • Знизу екрану знайти меню з опціями-документами, які можна додати. Обрати "Пенсійне Посвідчення".

  • В новому меню відкриється опція "Додати сертифікат", яку потрібно натиснути.

 

ВАЖЛИВО!

Електронне відображення пенсійного посвідчення має таку ж юридичну силу як і пенсійне посвідчення, отримане в Пенсійному фонді України та підтверджує призначення пенсії.

ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ ПРАЦЮЮЧИМ ПЕНСІОНЕРАМ

 

Порядок проведення перерахунку пенсій особам, які продовжують працювати, встановлено частиною четвертою статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“.

 

Такий перерахунок завжди проводився щодвароки за зверненнями пенсіонерів. Починаючи з квітня 2018 року органи Пенсійного фонду здійснюють такий перерахунок автоматично, без звернення пенсіонерів.

 

Цьогоріч пенсії перерахують особам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і на 1 березня 2023 року здобули право на проведення перерахунку, тобто або набули 24 місяці страхового стажу, або пройшло два роки від призначення пенсії чи попереднього перерахунку.

 

Право на перерахунок визначає, зокрема, і страховий стаж, набутий у січні – лютому 2023 року. Відомості про нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування будуть відображені в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування орієнтовно в середині наступного кварталу. Після подання страхувальниками звітності за І квартал 2023 року та надходження відомостей про сплату єдиного внеску за цей період, автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам буде проведено невідкладно (пункт 11 постанови Кабінету Міністрів України від 24.02.2023 168 “Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році ).

 

Дата проведення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам залишається незмінною! Як передбачено законом – це 1 квітня 2023 року.

 

Порядок проведення перерахунку пенсії без додаткового звернення працюючого пенсіонера затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 18.05.2018 10-1.

 

Такий перерахунок проводиться з урахуванням набутого після призначення/попереднього перерахунку пенсії страхового стажу. Якщо пенсіонер набув не менше 24 місяці страхового стажу, та це доцільно, враховується і заробіток.

 

Сума, на яку збільшується пенсія, в кожного пенсіонера індивідуальна, оскільки залежить від того, який страховий стаж він має, та який заробіток одержував в період роботи. Під час здійснення перерахунку фахівці Фонду аналізують доцільність та обирають оптимальний варіант розрахунку пенсії: або з урахуванням лише набутого страхового стажу, або страхового стажу і зарплати.

СУБСИДІЯ НА НЕОПАЛЮВАЛЬНИЙ ПЕРІОД: ЩО ВАРТО ЗНАТИ

 

У квітні закінчується опалювальний сезон і з 1 травня по 30 вересня в Україні будуть розраховані субсидії на неопалювальний період.

 

Житлова субсидія на оплату комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електроенергії для централізованого, автономного та індивідуального опалення розраховується у квітні та жовтні з урахуванням тривалості опалювального сезону з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Житлові субсидії та пільги на неопалювальний сезон з травня будуть перепризначені для переважної більшості одержувачів, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді, автоматично, на підставі наявної у Пенсійному фонді України інформації, за умови, що не змінилися дані про їхній майновий стан чи склад родини. Якщо ж такі зміни відбулися, отримувачі субсидії повинні надавати про них інформацію до органу Фонду протягом 30 днів.

Проте є певна категорія людей, яка має обов’язково звернутися за субсидією на неопалювальний період.

 

Кому потрібно подати заяву та декларацію?

На наступний строк житлова субсидія призначається за особистим зверненням, якщо:

 

  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;

  • члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання та сплачують житлово-комунальні послуги;

  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша ніж кількість зареєстрованих;

  • домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

 

Виключно на підставі звернення громадянина надається на неопалювальний сезон також житлова субсидія, якщо в опалювальний сезон розмір плати за житлово-комунальні послуги, внеску/платежу на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування не перевищував обсягу обов’язкового відсотка платежу. Тобто субсидію було призначено 0,00 грн.

Якщо зазначені домогосподарства претендують на призначення житлової субсидії на неопалювальний сезон (з 1 травня по 30 вересня), — представники такого домогосподарства мають у зручний для себе спосіб подати до органу Фонду заповнені належним чином нові заяву та декларацію.

У разі подання заяви протягом двох місяців з початку неопалювального (опалювального) сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання.

 

Як враховуються доходи?

Якщо житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону, для розрахунку житлової субсидії враховується середньомісячний сукупний дохід за III і IV квартали попереднього календарного року.

При цьому пенсійна виплата враховується в розмірі нарахованої пенсії за березень поточного року.

 

 

Куди та як подати документи?

 

Подати документи на призначення житлових субсидій та пільг до органів Пенсійного фонду України можна декількома способами, в залежності від того, який є зручнішим:

 

  • особисто, звернувшись до обраного сервісного центру Пенсійного фонду України;

  • поштою, на адресу органу Фонду;

  • або online – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України чи мобільний застосунок Пенсійний фонд.

 

Крім того, як і раніше, можна подавати документи на призначення субсидій до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центрів надання адміністративних послуг та через портал Дія.

 

Довідково

Питання надання житлових субсидій, зокрема, на неопалювальний період, регулюється Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 848 „Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива”.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь