Віньковецька селищна рада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Гострі кишкові інфекції та їх профілактика

Дата: 19.06.2023 11:06
Кількість переглядів: 82

Гострі кишкові інфекції (далі ГКІ) становлять одну з найважливіших проблем сучасної медицини. 

Сприйнятливість людей до ГКІ (сальмонельоз, дизентерія, вірусний гепатит А, харчові токсикоінфекції, ротавірусний ентерит та ін.) висока, особливо у теплий період року. В організм людини збудники ГКІ потрапляють  з їжею, водою, а також через брудні руки. Найбільш часто хворі пов'язують своє захворювання із вживанням продуктів харчування, придбаних на стихійних ринках, в місцях несанкціонованої торгівлі та продуктів, які пройшли недостатню термічну обробку.

Групові захворювання та спалахи ГКІ виникають внаслідок недотримання санітарно-гігієнічних вимог, правил особистої гігієни, залучення зовні здорових носіїв кишкових інфекцій до приготування страв. Навіть незначні порушення діяльності шлунково-кишкового тракту і гнійничкові захворювання рук у осіб, які готують їжу, можуть привести до групового захворювання, або спалаху. Враховуючи це, готувати для приватних банкетів, ювілеїв, весіль, ритуальних обідів повинні тільки підготовлені з гігієнічних питань здорові люди, які пройшли відповідний медичний огляд.

Час від зараження до  перших клінічних проявів ГКІ триває від годин до декількох діб. При виникненні підозри на гостру кишкову інфекцію, основними ознаками якої є нудота, блювання, біль у животі, загальна слабкість, підвищення температури тіла, необхідно терміново звернутися по медичну допомогу, не гаючи час на самолікування.

Щоб запобігти подальшому розповсюдженню інфекції, насамперед необхідно ізолювати хворого та неухильно дотримуватися правил догляду за ним, включаючи  правила особистої гігієни та регулярне миття рук.  

Важливе значення має виконання санітарних правил. Треба використовувати окремі дошки для обробки сирого м'яса та риби, сирих овочів, для вареного м'яса та риби, для хліба. Кухонне приладдя і посуд слід ретельно мити гарячою водою після кожного приготування їжі. 

 Ще до того як продукти опиняться на кухні, можна запобігти їх забрудненню. Не купуйте м’ясні, молочні та ін. швидкопсувні продукти у місцях несанкціонованої торгівлі,  «з рук» у приватних осіб.

Овочі, фрукти, ягоди, що будуть споживатися в сирому вигляді, слід ретельно мити. Продукти, що не підлягають термічній обробці (ковбаса, масло, сир тощо), упаковують та зберігають окремо від сирого м'яса, риби, напівфабрикатів. Швидкопсувні продукти зберігаються у холодильнику з дотриманням термінів зберігання. Не вживайте харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості.

При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для миття посуду і рук слід використовувати тільки кип’ячену воду. Приділяйте увагу дотриманню правил гігієни, особливо дітьми, під час пляжного відпочинку. В подорож не беріть продукти, що швидко псуються (сир, сметана, молоко, йогурти, варені ковбаси, сардельки, кондитерські вироби з кремом).

Для пиття і приготування їжі, миття посуду необхідно використовувати  питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання.

У поширенні гострих кишкових інфекцій не остання роль належить мухам. Боротьбу з мухами найкраще розпочинати із знищення їхніх личинок навесні. Для знищення мух у побуті можна використовувати липкі стрічки, мухобійки. Для сміття необхідно мати відро з кришкою. Виносити сміття слід щодня, а відро ретельно мити.

                                     

     Бережіть себе і своє здоров’я!

 

Головний спеціаліст Хмельницького

районного управління Головного управління

Держпродспоживслужби в

Хмельницькій області                                                                                                      О. Стахов

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь