Віньковецька селищна рада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВИЗНАННЯ СПАДЩИНИ ВІДУМЕРЛОЮ, ЯК ПІДСТАВА ПЕРЕДАННЯ ЗЕМЕЛЬ У ВЛАСНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

Дата: 29.08.2023 08:22
Кількість переглядів: 73

Досить актуальним на сьогодні є питання вирішення долі земельних часток (паїв), власники яких померли, а спадкоємці відсутні або не використовують своє право на спадкування.

Відповідно до п. «є» ч.1 ст.12 Земельного кодексу України, п.п. 1, 2 п. «б» ч.1 ст.33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до повноважень сільських рад у галузі земельних відносин на території сіл належить здійснення контролю за дотриманням земельного та природоохоронного законодавства, використанням і охороною земель, природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення, відтворенням лісів.

Частиною першою статті 1225 Цивільного кодексу України встановлено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ст.1277 Цивільного кодексу України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за  законом,  усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а  також відмови від її прийняття суд визнає спадщину  відумерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування  за місцем  відкриття спадщини.

Заява про визнання спадщин відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

З метою узагальнення інформації, щодо дотримання органами місцевого самоврядування вимог Закону, спрямованих на звернення до комунальної власності земель, власники яких померли, а правонаступники відсутні, встановлено, що сільськими радами не вживаються заходи щодо оформлення права власності на земельну ділянку спадкоємці на яку відсутні.

Тому, реалізовуючи конституційну функцію представництва інтересів держави в суді Віньковецьким відділом Летичівської оружної прокуратури встановлено, що після смерті трьох жителів, які проживали на території Віньковецької селищної ради (с. Зоряне), залишилось майно – земельні ділянки, які тривалий час залишалися не успадкованими, у зв’язку з цим, прокуратура звернулася до суду із заявами про визнання спадщини відумерлою. Вимоги заяви судом задоволено, а земля площею 3,51 га вартістю понад 100 тисяч гривень за рішенням суду перейшла у власність територіальної громади. 

 

 

Начальник Віньковецького відділу

Летичівської окружної прокуратури                                     Олександр ЛІСОВИЙЩодо визнання спадщини відумерлою та передання її у комунальну власність  територіальної громади | ADVOKAT POST


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь