Віньковецька селищна рада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЯК НЕ ПОТРАПИТИ В ПАСТКУ ШАХРАЇВ!

Дата: 25.01.2024 15:26
Кількість переглядів: 90

Війна в Україні стала підґрунтям для поширення шахрайських схем, заснованих на вразливому емоційному стані та зловживанні довірою громадян.

Відповідно до ч.1 ст.190 Кримінального кодексу України шахрайство – це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою.

Ч. ч. 3, 4, ст. 190 Кримінального кодексу України передбачає, що шахрайство, вчинене в умовах воєнного чи надзвичайного стану, що завдало значної шкоди потерпілому, - карається штрафом від чотирьох тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Сьогодні в інтернеті можна реалізувати базові потреби: придбати усе необхідне: продукти харчування, ліки, одяг, побутові товари, оплатити комунальні платежі тощо.

Для того, щоб не потрапити у пастки шахраїв, Віньковецьий відділ Летичівської окружної прокуратури радить громадянам під час здійснення операцій в інтернеті дотримуватись таких правил:

1. Не вказувати власні персональні дані на не перевірених сайтах.

2. Нікому не повідомляти термін дії банківської карти та CVV-код,  PIN-код, коди з SMS, що можуть використовуватися для підтвердження транзакцій,   пароль від онлайн-банкінгу або коди з SMS від оператора.

До прикладу, шахраї дзвонять, представившись менеджером банку і повідомляють, що з вашої картки намагались перекази гроші, проте цю операцію нібито банк заблокував. Для безпеки ваших грошей пропонують заповнити анкету і змінити CVV2-код.

Однак, звертаємо Вашу увагу !!! строк дії картки, ПІН-код або CVV2-код картки, пароль від онлайн-банкінгу або коди з SMS від оператора є конфіденційними і їх не повідомляйте нікому.  

3. Для безпечного онлайн-шопінгу купувати та сплачувати товари лише на перевірених сайтах; для онлайн-шопінгу краще завести окрему інтернет-картку і переказувати на неї лише суму, необхідну для оплати  та обирати післяплату.!!! Не робити передоплат у неперевірених інтернет-магазинах

Пам’ятайте, що велика кількість підписників і відгуків на сторінках-магазинах у соцмережах не є ознакою безпечності.

4. Ніколи не залишайте свої персональні дані на незнайомих або підозрілих сайтах.

5. Перевіряти гіперпосилання та наповнення сайту на відповідність офіційним даним компаній. У разі отримання спірних листів чи повідомлень не здійснювати ніяких оплат до встановлення обставин ситуації, що виникла.

До прикладу, якщо у соцмережі прийшло повідомлення від друга на кшталт: «Позич, будь ласка, гроші», перш за все необхідно перетелефонувати за номером, до людини, яка тобі пише, а не за тим, що вказаний на сторінці в соцмережах та запитай чи дійсно її необхідні кошти. Або ж на електронні пошти чи у соціальні мережі надходять повідомлення різного характеру, які зводяться до того, що вам необхідно сплатити певну суму коштів. Так, наприклад, часто надсилаються повідомлення щодо виграшу великої суми коштів або цінного призу. 

6. Не користуватися неперевіреними оголошеннями щодо роботи, яка обіцяє швидкий заробіток за внесення завдатку.

Крім цього, зараз поширений вид шахрайства щодо виплати матеріальної допомоги вимушеним переселенцям.

Так, правопорушники роблять розсилку SMS-повідомлень, де розповідають про виплату, вказують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги, з посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей. Як тільки вони вводять дані, автоматично передають їх шахраям. Після чого зловмисники привласнюють гроші.

Прокуратура закликає громадян бути пильними та отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел. Не варто переходити за сумнівними посиланнями та не вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

Якщо ж фінансову інформацію розголошено, негайно звернутись до банку та заблокувати, а також необхідно звернутись до найближчого відділу поліції або зателефонувати 102.

 

Прокурор Віньковецького відділу

Летичівської окружної прокуратури                                                            Сніжана СКРИПНИК

 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь