Сальмонельоз та його профілактика
Високий рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників кишкових інфекцій.
Серед них найбільш актуальним є сальмонельоз, епідеміологічна значимість якого визначається високими показниками захворюваності, особливо серед дітей; виникненням спалахів та значним розповсюдженням.
Захворювання характеризується ураженням органів травлення з розвитком синдрому інтоксикації. Хворобу викликає велика група бактерій сальмонел, які стійкі у зовнішньому середовищі. Сальмонели здатні зберігатися та розмножуватися у харчових продуктах не змінюючи їх зовнішнього вигляду та смаку. Основними джерелами інфекції є велика рогата худоба, свині, домашня водоплавна птиця, кішки, собаки, щури, миші, а також хвора людина або носій. Носійство збудника у перехворілих може тривати від кількох днів до кількох років. До організму збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, харчовими продуктами (м’ясо та м’ясні продукти, молоко, яйця) або через брудні руки.
Інкубаційний період становить від 2-6 годин до 2-3 діб. Захворювання починається гостро з підвищення температури до 38-39°С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі. Пізніше приєднується нудота, блювота та діарея.
З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендується дотримуватись основних правил:
мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету;
ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі;
не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;
використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;
не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;
купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватись термінів споживання;
придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;
не споживати продукти сумнівної якості;
ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;
дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць;
продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігати в холодильнику при температурі не вище +4°С, дотримуватись встановлених гарантованих термінів зберігання;
використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду;
під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро) намагатися не ковтати воду.
Слід пам’ятати! Дотримання гігієнічних правил дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями. У випадку виявлення перших ознак захворювання не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікувального закладу.
Сальмонельоз – гостра кишкова інфекція, спричинена бактерією Salmonella.
Заразитись нею можна через харчові продукти:
молочні
м’ясні
яйця.
Перші симптоми виявляються через 1-3 дні після зараження:
різке підвищення температури тіла
біль голови
спазм у животі
блювота
часті позиви в туалет.
Якщо ви діагностували подібні прояви у себе, негайно зверніться до лікаря. Чим швидше буде розпочато лікування, тим нижче ймовірність ускладнень:
гіпоталамічного шоку
ниркової та серцевої недостатності
абсцесу та інших.
Сальмонельоз дуже небезпечний, він може швидко спричинити зневоднення організму.
Найчастіше сальмонельозом заражаються при відвідуванні країн з низьким рівнем життя. Також від хвороби страждають шанувальники сирого м’яса. Сприяти розвитку сальмонельозу може приймання препаратів, що знижують кислотність шлунка, імунодефіцит.
Сальмонельоз – небезпечне захворювання, яке потребує негайного лікування. Якщо пацієнт отримає комплексну терапію, він зможе уникнути ускладнень. У такому разі прогноз на перебіг хвороби сприятливий.