Рекомендації щодо профілактики грипу птиці в приватних господарствах
Грип птиці – захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення. Збудником захворювання є вірус (H5N1), який є споріднений з вірусом грипу типу А у людей та тварин. Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції та послід.
Дикі птахи, особливо мігруюча водоплавна птиця, є природним резервуаром вірусів грипу птиці. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками та природним резервуаром інфекції.
Симптоми пташиного грипу у птахів – спад активності, посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діарея, ускладнене дихання, параліч та раптова смерть.
Симптоми пташиного грипу у людей – можуть варіюватися від типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і м’язах) до інфекцій очей, пневмонії.
Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом потрібно:
– уникати контакту з хворою птицею і не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів;
– після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці продезінфікувати;
– вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо – не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо;
– яйця не можна вживати сирими; перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;
– не купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.
Згідно із положеннями Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011 №547, власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов’язана з утриманням птиці, зобов’язані виконувати положення Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 19.12.2006 № 100 та з метою профілактики захворювання птиці на грип:
-здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
-на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
-виконувати вказівки спеціалістів ветеринарної медицини та проводити заходи з профілактики та боротьби з грипом птиці;
-проводити заходи направлені на попередження виникнення грипу птиці, передбачених Інструкцією;
-повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку;
-до прибуття спеціалістів ветеринарної медицини ізолювати підозрілу на захворювання птицю.
Інформує Хмельницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області
Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів
та ветеринарної медицини Хмельницького районного управління
ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області
Наталія КОЛОМІЄЦЬ