Віньковецька селищна рада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

РАННІ ОВОЧІ КОРИСТЬ ЧИ НЕБЕЗПЕКА ПРИ ВЖИВАННІ

Дата: 20.05.2025 09:36
Кількість переглядів: 47

Ранні овочі: фахівці розповіли про користь та небезпеку для здоров'я -  "ДЗВІН"

З настанням весни на споживчому ринку з’являється все більше ранніх овочів, ягід та фруктів.

Вживання овочів та фруктів є важливим компонентом здорового харчування,що приносить користь організму. Вони є джерелом вітамінів, мінеральних речовин, вуглеводів, які позитивно впливають на життєдіяльність нашого організму, підвищують імунітет, опірність до простудних захворювань та знижують ризик серцево-судинних, ендокринних захворювань, покращують роботу органів травлення, позитивно впливають на зір, а завдяки вмісту антиоксидантів знижують ризик онкологічних захворювань. 

Мало хто може встояти, щоб не покуштувати першу полуницю чи черешню. Але, купуючи ранні фрукти та овочі, слід пам’ятати також і про потенційну небезпеку, яку вони можуть нести. А це нітрати та пестициди.

 Нітрати - солі азотної кислоти. Первинним їхнім джерелом для овочів і фруктів є грунт. Рослини мають здатність поглинати з насиченого добривами грунту надмірну кількість сполук азоту.Тривале надходження нітратів до організму людини може порушувати обмін речовин та збільшувати вміст метгемоглобіну у крові. Нітрати та продукти їхнього перетворення можуть бути передумовою утворення нітрозамінів. Особливо чутливі до дії нітратів немовлята та люди похилого віку.

При одноразовому вживанні продукту з великим вмістом нітратів істотної шкоди організму не буде. Але при регулярному вживанні таких продуктів відбувається перенасичення організму токсинами з усіма наслідками.

Частина нітратів виводиться з організмів, але ось інша частина утворює шкідливі хімічні сполуки, нітрати перетворюються в нітрити, у результаті чого погіршується насичення клітин киснем, відбуваються серйозні збої в обміні речовин, слабшає імунітет, відбувається дестабілізація нервової системи, знижується кількість вітамінів, що надходять в організм, з’являються проблеми у шлунково-кишковому тракті, з серцево-судинною та дихальною системою, утворюються нітрозаміни (найсильніші канцерогени).

Існують допустимі норми нітратів у овочах, фруктах та зелені, з урахуванням безпечності для організму людини.

Усі рослинні продукти поділяються на три групи: низько-, середньо- та високонітратні. До високонітратних рослин (700-2000 мг/кт) належать коренеплоди (буряк, морква, редька, редис) і городня зелень (салат, петрушка, шпинат, селера); до середньонітратних (180-700 мг/кг) - томати, баклажани, картопля, цибуля, часник, огірки, цвітна капуста; до низьконітратних ( до 180 мг/кг) - фрукти та ягоди.

Слід бути обережними та знати, що процес дозрівання ранніх овочів зазвичай прискорюють нітратними добривами. Рання продукція, вирощена в більшості випадках в теплицях, містить у 2-3 рази більше нітратів, тож споживання перших весняних помідорів, огірків, капусти чи зелені може зашкодити здоров’ю, зокрема призвести до інтоксикації організму і важкого отруєння. Лише проведення необхідних лабораторних досліджень ранніх овочів може визначити вміст нітратів, залишків пестицидів тощо. Саме тому, купуючи овочі та фрукти, не забувайте запитувати у продавців про наявність документів, що засвідчують їхнє походження, безпечність та якість.

Перед тим, як купити ранні овочі, потрібно вміти правильно оглядати продукти, щоб не купити пошкоджених та розрізаних, і знати, якими насправді мають бути свіжі, здорові овочі. Так, свіжі, здорові огірки – темно-зелені плоди, мають тверду шкірку. Редис має бути без жовтих чи інших плям, а зелень – темно-зеленого кольору, з не зім’ятими, витягнутими листочками. Прослідкуйте, щоб свіжа капуста була легкою, а не твердою, її верхні листочки - блискучими та соковитими, а не облізлими та сухими. Унаслідок вмісту високої дози нітратів один овоч може вирости дуже великим, а інший, навпаки, «згоріти» через перегодовування і виглядати трохи меншим від своїх звичайних родичів. Тому вибирайте плоди середніх розмірів.

Під час зберігання та приготування їжі вміст нітратів в овочах може змінюватися. Залежно від режимів та видів технологічної переробки змінюється і рівень вмісту нітратного азоту в кінцевому продукті - під час варіння, бланшування, консервування, соління, маринування, квашення, очищення рівень нітратів в овочах зазвичай знижується.

Щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил з вибору і приготування продукції:

• дотримуйтесь особистої гігієни - перед вживанням овочі, фрукти та зелень необхідно добре мити, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;

• кращий спосіб зменшити кількість нітратів – замочувати овочі та фрукти у воді на 20-30хв. Зменшує кількість нітратів варіння та бланшування овочів; • очищуйте шкірку овочів, адже в цей час року вона є радше джерелом нітратів, ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук; • нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, у стеблах і черешках.

Не вживайте в їжу товсті стебла зелені кропу, шпинату, петрушки, вирізайте качан і товсті прожилки у листках капусти, листовому салаті, відрізуйте основу у овочів приблизно на один сантиметр;

• перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;

• вимочуйте плоди у кип’яченій воді, можна з додаванням морської солі або лимонного соку. Декількох разів тривалістю у 15-30 хвилин буде достатньо. Ефект посилиться, якщо замочувати розрізані на кілька частин овочі або фрукти. Добре обсушуйте плоди, тоді всі вітаміни зберігаються;

піддавайте овочі термічній обробці, так шкідливі речовини знищуються; • приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні нітрити може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів у холодильнику; • нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їхній основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.

Безпечна продукція – це та продукція, яка пройшла ветеринарно-санітарну експертизу, має експертний висновок або сертифікат якості та реалізується у місцях санкціонованої торгівлі. Не купуйте овочі, фрукти та зелень у місцях стихійної торгівлі, де відсутній контроль! Дбайте про своє здоров’я, будьте уважні до якості плодоовочевої продукції, яку вживаєте, та використовуйте надані поради у повсякденному житті!

 

Провідний фахівець відділу

Державного нагляду за дотриманням

 Санітарного законодавства

Хмельницького районного управління

Головного управління

ДПСС в Хмельницькій області                                                   Людмила САЧАЛКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь